De meeste kiezers van NSC, VVD en BBB staan open voor een coalitie met de PVV van Geert Wilders. Ook PVV-kiezers willen regeren met deze partijen.

Dat laatste blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder bijna 25.000 leden van het Opiniepanel. Partijleiders krijgen deze campagnetijd vaak de vraag met wie ze willen samenwerken na de verkiezingen. Dat is niet voor niks, want een meerderheid van de kiezers (62 procent) vindt dat belangrijk om te weten bij het bepalen van hun stem.

Als kiezers een aantal varianten van coalities krijgen voorgelegd, krijgt een rechtse coalitie, met de VVD, NSC, BBB en de PVV vooralsnog de meeste steun. 48 procent vindt het acceptabel als die partijen – nu samen goed voor 83 zetels in de peiling van EenVandaag en Ipsos – in een coalitie stappen.

Pieter Omtzigt (NSC) ziet samenwerking met zowel de VVD als met GroenLinks-PvdA zitten. VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil samenwerken met partijen die “echte oplossingen en hele concrete ideeën hebben”, waarmee ze NSC een beetje opzij leek te duwen. Frans Timmermans (GL-PvdA) ziet meer raakvlakken met NSC dan met de VVD, zei hij tijdens het verkiezingsdebat van RTL.

Hij heeft van de VVD-leider "te weinig gehoord hoe het echt anders kan gaan in dit land, dat heb ik iets meer gehoord van de heer Omtzigt", zei Timmermans. Verandering is keihard nodig, benadrukte hij. "Je kunt je toch echt niet voorstellen dat we doorgaan zoals in de afgelopen jaren. De veranderingen zijn niet een premier die maar acht jaar zit of waterige compromissen."

Yeşilgöz zei vorige week dat Mark Rutte te lang premier is geweest en dat zij vindt dat het premierschap niet langer dan acht jaar moet duren. Daarnaast wil ze geen "waterige compromissen" meer sluiten. Dat heeft het VVD-profiel volgens haar geen goed gedaan.

Zelf hield ze de kaarten tegen de borst. "Ik laat het eerst aan de kiezer." Haar voorkeur gaat daarna uit naar een "kabinet dat echte oplossingen regelt". Daarmee leek ze zich af te zetten tegen Omtzigt, over wie ze eerder in het debat zei concrete voorstellen te missen om bijvoorbeeld het aantal migranten terug te dringen.

Omtzigt ziet zowel raakvlakken bij de VVD als bij GL-PvdA. Bij de VVD liggen die op het vlak van migratie en klimaat. Als het om bestaanszekerheid gaat, ziet Omtzigt meer raakvlakken met de partij van Timmermans.

LEES OOK: Stijging minimumloon bij veel partijen niet concreet ingevuld in verkiezingsprogramma